Inför resan - KLT

Bra att veta inför resan

Är du ny kollektivtrafikresenär och ska resa med buss eller tåg för första gången i Kalmar län? Här har vi samlat den information som kan vara bra för dig att känna till inför resan. 

Klicka gärna på länkarna för att få veta mer om avsnitten som beskrivs. 

Hitta och köp resa i vår app

Med Kalmar Länstrafiks app MobiTime kan du planera och köpa dina resor till hela södra Sverige. 

  • För Android - Ladda ner från Google Play
  • För iPhone - Ladda ner från App store

Läs mer om mobilappen MobiTime här.

Stadsbussar

Våra stadsbussar kör i länets tre största städer; Västervik, Oskarshamn och Kalmar. Alla bussar har låga golv, vilket gör det enkelt att stiga på även för dig som har med barnvagn, rullstol, bagage eller liknande. Dessutom är alla bussar utrustade med Wi-Fi och USB-uttag, allt för en bekvämare resa! För att nyttja Wi-Fi ombord så söker du enkelt upp vårt nätverk som heter ”Mitt-KLT”. Läs mer om våra biljetter här. 

Landsbygdsbussar

Våra landsbygdsbussar kör mellan orter i Kalmar län. De är utrustade med trepunktsbälten och bälteskuddar. Några av bussarna är Expressbussar med färre stopp. Varje Expressbuss är utrustad med två bilbarnstolar. Dessutom är alla bussar utrustade med Wi-Fi och USB-uttag, allt för en bekvämare resa! För att nyttja Wi-Fi ombord så söker du enkelt upp vårt nätverk som heter ”Mitt-KLT”.Läs mer om våra biljetter här. 

Kustpilen

Kustpilen kör mellan Kalmar – Linköping och Västervik – Linköping. Kustpilen är handikappanpassat och erbjuder servering ombord. Vid varje sittgrupp finns eluttag och tåget har även en 1:a klass-vagn. Läs mer om Kustpilen här.

Öresundståg

Öresundstågen är grå till färgen och kör mellan orter inom Sydsverige och över Öresundsbron till Danmark. Öresundstågen är handikappanpassade samt erbjuder eluttag vid varje sittgrupp. Öresundstågen har tysta kupéer där mobiltelefoner ska vara avstängda och samtal inte förs. Det finns också en 1:a klassvagn, som du kan sitta i om du köpt 1:a klassbiljett. Läs mer om Öresundstågen här. 

Krösatåg

Krösatågen är gula och vita till färgen och kör mellan Kalmar, Smedby, Örsjö, Nybro och Emmaboda. Tågen är handikappanpassade och erbjuder eluttag vid varje sittgrupp. Läs mer om Krösatågen här. 

Närtrafik

Närtrafik erbjuds främst i områden där den linjelagda trafiken går mer sällan eller inte alls. Resorna görs med mindre fordon. Du behöver alltid förbeställa resan via vår kundtjänst. Du får ta med dig bagage utan extra kostnad, med en begränsning på en resväska och en mindre handväska/kasse per person. Uppge vid bokning om du ska ta med dig barnvagn. Det är inte tillåtet med djur i Närtrafiken. Tiderna i tidtabellerna är cirka-tider.  Läs mer om Närtrafiken här

Byten under resan

Om du ska resa vidare med annan buss/tåg ska du säga till föraren eller tågvärden i god tid för att garantera att bytet fungerar.

När du kommit fram till sista hållplatsen har du en timme på dig att byta till en annan tur. Om du åker en resa med Kalmar central som sista hållplats och kliver av innan centralen har du därmed lite längre tid på dig att byta än en timme. Bytestiden på 1 timme börjar i detta fall inte gälla förrän det klockslag då bussen väntades ankomma centralen.

Att resa under högtider

  • Påskafton infaller alltid på en lördag och trafikeras som lördag.
  • Midsommarafton, jul- och nyårsafton trafikeras som en lördag. 
  • Julafton är kvällstrafiken inställd enligt anvisning i respektive tabell. 
  • Helgdagar (röda dagar) trafikeras alltid som söndag.
  • För övriga helgdagar, kontrollera gärna respektive tidtabell.

På busshållplatsen

När du står vid hållplatsen, ska du tydligt visa för föraren att du vill åka med bussen. Då det är mörkt ute eller om det är dålig sikt på vägen, underlättar du mycket för föraren (och dig själv!) om du använder reflex. Om du inte har en reflex i fickan, använd baksidan på Kalmar läntrafiks kortfodral. Du kan också, där det finns, använda våra Buss-LEDlampor. Läs mer om Buss-LED samt se vart de finns här.

Skärgårdstrafik

Sedan 1 juli 2017 ansvarar Kalmar Länstrafik för skärgårdstrafiken i Västerviks och Oskarshamns kommuner. Mer information om priser och tidtabeller hittar du samlat här.