Bussar - KLT

Bussar

Här hittar du information om våra olika bussar.

Expressbuss

Trafiken med expressbussarna knyter ihop länets större orter och är grunden för de längre resorna. Bussarna har plats för ca 53 st sittande resenärer och har en högre komfort än övriga landsbygdsbussar. Alla expressbussar har bälten och alkolås. Alla expressbussarna drivs av fossilfritt bränsle.

I expressbussen finns:

En bild på en av våra landsbygdsbussar
  • Mer bekväma stolar, mer benutrymme
  • Fällbara stolsryggar
  • Toalett ombord
  • Luftkonditionering
  • 2 st integrerade barnstolar
  • Rullstolslift vid bakdörren. Liften ska klara en standardrullstol (universellt bruk) med mått upp till 1200 mm längd x 700 mm bredd. Liften ska klara en vikt, inkl den funktionshindrade, på 300 kg. 
  • Plats för barnvagn, rullstol eller rollator i bussens mittparti. Rullstolsplatsen klarar en standardrullstol med samma maxmått som ovan nämnts vad gäller liften. Se skiss via länken längst ned på denna sida. Det är viktigt att rullstolen förankras med fyra spännband. Pga. sämre stabilitet kan inte elrullstol med styre (elscooter) tas med ombord.
  • 2 st informations- och reklammonitorer

Övriga landsbygdsbussar

Utöver expressbussar finns flera olika modeller av landsbygdsbussar. De varierar lite i storlek men gemensamt för dem alla är trepunktsbälten, lift, alkolås och att de drivs på fossilfritt bränsle. Förutsättningar för rullstolar, elrullstolar och liknande hjälpmedel är samma som för expressbussarna.

  • Mindre buss med plats för cirka 26 sittande. Fordonet har låggolv och en rullstolsplats. Dessa bussar trafikerar ofta kortare sträckor inom kommunen. Utgör till exempel en stor del av länets skolskjutstrafik. 
  • Normalstor buss med plats för cirka 47 sittande. Fordonet har låggolv, lågentré eller lift och en rullstolsplats. Dessa bussar trafikerar ofta kortare sträckor, resor inom och över kommungränser. 

Stadsbuss

Vi kör stadstrafik i Kalmar, Oskarshamn och Västervik. Bild på en av våra stadsbussarBussarna har plats för drygt 30 sittande resenärer och två rullstolar. Avseende rullstolar och liknande hjälpmedel gäller samma förutsättningar som för expressbussarna ovan. Bussen har en bred mittgång i den främre delen och kan sänka insteget vid framdörren. En ramp kan läggas ut vid mittdörren, för att underlätta på- och avstigande för resenärer med funktionsnedsättning.

Bussarna är utrustade med inre och yttre hållplatsutrop och display
som meddelar nästa hållplats i ljud och text. Alkolås finns, men inte bälten.

Alla stadsbussarna i länet körs på fossilfritt bränsle. 

NärtrafikbussBild på en av våra närtrafiksbussar

Fordonen omfattar både minibussar och personbilar. Flertalet av minibussarna har låga insteg eller ramp med plats för 15-26 personer och två rullstolsplatser. Läs mer om Närtrafiken här

 

Information om mått för standardrullstol

Ladda ner skiss och mått på standardrullstol enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/85/EG.