En buss har stannat vid en hållplats in till ett rapsfält

Information angående covid-19

Vi följer rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Region Kalmar läns Smittskydd. Det innebär att vår trafik rullar som vanligt.

Kollektivtrafik omfattas inte av förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Det går därför att resa som vanligt med Kalmar länstrafik. Det är trots detta viktigt att vi alla följer Folkhälsomyndighetens och Region Kalmar läns rekommendationer - är du sjuk ska du stanna hemma. Det är viktigt att visa extra omtanke för varandra just nu.

Framdörrarna är stängda på bussar som har två eller fler dörrar i Kalmar län.

Läs mer om stängda framdörrar här.

För att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer ser vi till att:

 • trafiken framförs i den omfattning som behövs för att minska risken för trängsel
 • begränsar antalet sittplatser ombord
 • från och med den 5 maj hålls framdörrarna stängda i våra större bussar för att säkra förarnas arbetsmiljö. Läs mer här
 • informerar våra resenärer om hur de kan minska risken för smittspridning.

Förköp biljetter innan du går ombord

De som reser med oss ska ha en giltig biljett innan de stiger ombord på bussen. Här kan du köpa biljetter:

De svenska myndigheterna går ut med följande råd till resenärer i kollektivtrafiken:

 • Stanna hemma om du är sjuk
 • Undvika att resa i rusningstid
 • Håll avstånd
 • De som tillhör riskgrupp bör undvika att resa kollektivt

En uppmaning till dig som inte verkligen behöver resa i rusningstid är att avstå från att resa vid dessa tillfällen. Detta för att bereda plats för de som måste resa för att upprätthålla samhällskritiska funktioner.

Generella råd från Svenska myndigheter:

 • Stanna hemma om du är sjuk
 • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten
 • Använd handsprit om du inte har tillgång till tvål och vatten
 • Hosta eller nys i armvecket
 • Undvik att röra ögon, näsa och mun

Om det kommer nya rekommendationer för kollektivtrafiken kommer vi att följa dessa och så snabbt vi kan informera dig här.

Nedan kan du hitta mer information om Covid-19

Information about covid-19 in other languages

Särskilda transporter för personer med misstänkt eller bekräftad Covid-19

Med anledning av rådande situation kopplad till viruset Covid-19 har Region Kalmar län tillfälligt ett behov av särskilda transporter för personer med misstänkt eller konstaterad smitta av Covid-19.

Det rör sig om tre specialfordon som bemannas dygnet runt och är placerade vid länets tre sjukhus i Kalmar, Oskarshamn och Västervik. Specialfordonen används för att transportera misstänkta fall eller patienter med bekräftad covid-19 till den vårdenhet de ska. Förarna är utrustade med skyddsutrustning och har fått utbildning i hur de ska hantera smitta av Covid-19 från Region Kalmar län.

Danmark har stängt sina gränser

Detta för att hindra spridningen av Coronaviruset. Beslutet påverkar Öresundstågen som trafikerar Öresundsbron. Senast den 1 juni ska den danska regeringen fatta beslut om när gränsen kan öppnas igen.

Sedan den 30 mars kör två tåg i timmen mellan Malmö och Köpenhamn under rusningstid på vardagar. På helger och övrig tid på dagen är det fortsatt ett tåg i timmen.

Använd vår reseplanerare här på hemsidan eller i vår app för att söka din resa.

Det är enbart danska medborgare eller personer som arbetar i Danmark som får tillåtelse att resa vidare. Läs mer på danska polisens hemsida.

Gränskontroller kommer att ske med samtliga resenärer som reser till Danmark. Resenärer med ett giltigt syfte för inresan till Danmark ska kunna resa över gränsen som tidigare, bland annat pendlare. Läs mer om vad som gäller vid resan till Danmark på Svenska Ambassadens hemsida.

OBS! Övriga resor med Öresundståget påverkas ej av detta i nuläget.

Uppdaterad 20 maj 2020