Bild på Solbussen

Solbussen

Solbussen erbjuder långvarigt sjuka och funktionshindrade möjlighet att åka på resor och utflykter som i vanliga fall inte skulle vara möjligt.

Solbussen är en verksamhet som drivs av Kalmar länstrafik för att ge dig som är långvarigt sjuk och/eller funktionshindrad möjlighet att åka på utflykter och resor som annars inte skulle vara möjliga.

Solbussens syfte

Målsättningen är att ge dig med funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom möjlighet att ta del av kultur- och naturupplevelser. Bussen beställs via länets olika handikapporganisationer, kommunala äldreboenden, träffpunkter och liknande. 

Om bussen

Bussen är specialbyggd och kan anpassas efter hur många rullstolsburna resenärer och extrautrustning som ska med på resan. Det är resenärernas behov som avgör hur bussen anpassas. Totalt kan 6 rullstolsburna resenärer resa samtidigt och används sittplatserna finns det rum för 46 resenärer ombord. Handikapptoalett och lift finns.

Historien om Solbussen

Det var klinikchefen Lars Wernersson på rehabiliterings- och långvårdskliniken i Kalmar som i mitten av 1980-talet tog initiativet till att starta Solbussen. Detta med hjälp av pengar från Stiftelsen Solstickan, därav namnet Solbussen. 

Så småningom tog Landstinget i Kalmar län (Nu Region Kalmar län) över driften av bussen. Under 2007 hotades verksamheten av nedläggning då den dåvarande bussen var sliten. Stiftelsen för långvarigt sjuka lämnade då ett gåvobrev till Kalmar Läns Beställningscentral för medfinansiering av en ny buss och verksamheten kunde drivas vidare för samma ändamål som tidigare. 

Frågor och svar

Uppdaterad 14 februari 2022